Veelgestelde vragen
Op deze pagina treft u de antwoorden aan op de vragen die ons veelvuldig gesteld worden over onze infrarood verwarming, warmtepompen, en heaters. Indien u de informatie die u zoekt niet kunt vinden, nodigen wij u uit om onze informatieve pagina’s te raadplegen of om direct contact met ons op te nemen voor verder advies.
Onze Flex, Essential, en Mirror panelen bereiken een temperatuur van 95 graden Celsius, terwijl onze Power panelen opwarmen tot 125 graden Celsius. Bij onze ST panelen heeft u de keuze tussen de standaardvariant, die 95 graden Celsius wordt, en de Power variant, die een temperatuur van 125 graden Celsius bereikt.
Flex en Essential panelen warmen op in 4 tot 6 minuten, Power panelen in 3 tot 5 minuten, en Mirror panelen in 6 tot 8 minuten. Voor de ST panelen geldt een opwarmtijd van 4 tot 6 minuten voor de standaardvariant en 3 tot 5 minuten voor de Power variant. De opwarmtijd varieert met de omgevingstemperatuur.
Voor onze Flex, Essential, Power, en ST panelen gebruiken we RVS voor het warmte-element en staal voor het paneel dit i.c.m. een zeer hoogwaardige isolatie, materialen die de meest optimale warmtestraling en -afgifte garanderen. Voor onze Mirror panelen bestaat het warmte-element uit RVS, terwijl het paneel van gehard glas is. Onze panelen maken gebruik van een verwarmingselement met PTC technologie.
Een Leranti® infrarood paneel is ontworpen voor probleemloos gebruik, wat gereflecteerd wordt in onze uitgebreide fabrieksgarantie van 8 jaar. Dit betekent dat we garanderen dat onze panelen minstens 8 jaar meegaan, terwijl de werkelijke levensduur veel langer is, dankzij het gebruik van duurzame materialen zoals staal en staal legeringen voor de omhuizing en RVS voor ons verwarmingselement. Zo hebben onze panelen een technische levensduur van meer dan 25 jaar.
Ja de panelen zijn getest door de geaccrediteerde bureaus BGEMC en Peutz voor de EN-60335-1, IPx4 classificatie en de IEC 60675-3
Een infrarood paneel kan op diverse manieren worden bediend, zoals met een eenvoudige draadloze thermostaat of een geavanceerdere draadloze Wifi-thermostaat die via een app werkt. Omdat een kwalitatief infrarood verwarmingssysteem de lucht indirect verwarmt, is aansturing op basis van luchttemperatuur mogelijk en tevens de meest efficiënte methode.
Nee, het is niet mogelijk om infrarood panelen te dimmen. Dit komt doordat ze alleen effectieve lange golf infraroodverwarming bieden als ze hun optimale werktemperatuur bereiken. Bij het dimmen zou de temperatuur van het paneel dalen, resulterend in een warme plaat die hoofdzakelijk convectiewarmte produceert. De meest efficiënte manier om de verwarming te reguleren is door een thermostaat te gebruiken die het paneel aan- of uitschakelt op basis van de gewenste temperatuur.
Het bereik van een infrarood paneel varieert van 2 tot 4.5 meter, beïnvloed door factoren zoals de montage, omgevingstemperatuur en het vermogen van het paneel. De stralingshoek van onze infrarood panelen is ongeveer 60 graden
Nee, het monteren van Leranti® infrarood verwarming is doorgaans zeer eenvoudig. Meestal omvat het proces het inpluggen van de stekker in het stopcontact en het monteren van het paneel aan de muur of het plafond met de speciaal ontworpen, meegeleverde beugels. Een uitzondering hierop is de installatie via een centraaldoos in het plafond, waarvoor enige kennis van elektrotechniek nodig is.
Jazeker, dankzij onze samenwerking met dealers en partners kunnen we onze infrarood verwarming overal in Nederland installeren. Voor meer informatie over de installatiemogelijkheden kunt u contact opnemen met ons of een van onze dealers.
De Leranti® IH (Industriële Heater) wordt voornamelijk toegepast voor het verwarmen van grote hoge ruimtes. De PH (Power Heater) wordt vaak toegepast in kleinere maar koude ruimtes of als directe (persoonlijke) verwarming.
De Leranti® IH wordt het meeste toegepast om een fabriekshal, bedrijfshal, showroom, kerk of werkplaats te verwarmen. De toepassing is zeer veelzijdig, nagenoeg elke grote en hoge ruimte kunnen we met de Leranti® IH verwarmen.
De Leranti® PH wordt het meeste toegepast in bijvoorbeeld een veranda of in een omgeving waar persoonlijke verwarming nodig is. Door de eenvoudige wandmontage is deze PH veelzijdig in te zetten.
De Leranti® IH en PH genereren infaroodverwarming van de lange- tot middengolf. In tegenstelling tot traditionele convectieverwarming verwarmen deze infraroodstralen geen lucht, maar richten ze zich op de massa in de ruimte, zoals vloeren, muren en verschillende objecten. Dit resulteert in een gelijkmatige warmteafgifte die de ruimte op een comfortabele manier verwarmt, zonder luchtverplaatsing.
De Leranti® IH en PH maken gebruik van keramische verwarmingselementen die bij normaal gebruik ca. 15000-20000 branduren hebben. Na hun branduren kunnen deze elementen relatief eenvoudig worden vervangen.
De meest efficiënte manier om de IH en PH te bedienen is middels een eenvoudige thermostaat, echter geavanceerdere thermostaten met Wifi/App behoren ook tot de mogelijkheden.
Het bereik van de IH is bij gebruik in een setting van ruimtelijke verwarming wel 20-30 meter. Bij het gebruik van een PH of IH in een situatie van zone-/werkplekverwarming wordt meestal 2.7-4.0 meter aangehouden.
Nee, het installeren van Leranti® IH en PH heaters is over het algemeen heel eenvoudig. De IH heaters worden standaard geleverd met oogbouten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgehangen met kettingen of staaldraad. Optioneel kunnen ook vaste plafondbeugels worden meegeleverd. De PH heaters worden geleverd met muurbeugels, waardoor ze snel en gemakkelijk aan de muur kunnen worden gemonteerd.
Jazeker, dankzij onze samenwerking met dealers en partners kunnen we onze infrarood verwarming overal in Nederland installeren. Voor meer informatie over de installatiemogelijkheden kunt u contact opnemen met ons of een van onze dealers.
De Fryskmann EcoSilence en Maxa I-290 warmtepomp zijn inderdaad geschikt voor woningen, vooropgesteld dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de installatie van de buitenunit. In het geval van appartementen kan de beperkte beschikbare ruimte een uitdaging vormen voor individuele buitenunit-installaties. Hier wordt doorgaans een collectief systeem toegepast als alternatieve oplossing.
Absoluut, zowel de Fryskmann EcoSilence als de Maxa I-290 biedt de flexibiliteit om hogere afgiftetemperaturen te leveren, waardoor zelfs oudere woningen effectief kunnen worden verwarmd met deze warmtepompen.
Zeker, een goed gekozen en geïnstalleerde warmtepomp biedt niet alleen energiebesparing, maar kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op het gebied van energieverbruik.
Ja, deze warmtepompen kunne inderdaad ook tapwater verwarmen. Echter, hiervoor is een boiler nodig om het verwarmde tapwater in op te slaan en beschikbaar te stellen. Het vermogen van de warmtepomp wordt voornamelijk afgestemd op het verwarmingsvermogen, maar kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van tapwater.
De Fryskmann EcoSilence en de Maxa I-290 warmtepompen zijn zogenoemde lucht/water warmtepompsystemen. Momenteel is dit één van de meest gekozen systemen. Dit systeem onttrekt energie uit de buitenlucht, verhoogt deze en gebruikt deze vervolgens om uw woning te verwarmen.
Jazeker, wij streven er natuurlijk naar om onze warmtepompsystemen getest en werkend te leveren. Mocht er echter onverhoopt een storing optreden, dan zullen wij zo snel mogelijk een vervangend onderdeel of product leveren. Indien mogelijk wordt ter plaatse gekeken of de storing kan worden verholpen. De garantieperiode voor onderdelen bij normaal gebruik bedraagt 5 jaar.
Gedurende de eerste 2 jaar van de garantieperiode bieden wij een volledige productgarantie inclusief installatie. Na deze periode voorzien wij in de vervanging van defecte onderdelen op basis van bring-in. Dit houdt in dat de componenten kosteloos worden geleverd binnen de garantieperiode, maar exclusief installatiekosten. Heeft u een onderhoudscontract bij ons dan zijn ook deze kosten gedekt.
Alle transportkosten worden vanzelfsprekend door ons gedekt.
Een handige vergelijking is die met een koelkast. Net zoals warmte wordt onttrokken aan de binnenkant van een koelkast en afgegeven aan de achterkant (buiten), onttrekt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht om deze vervolgens in uw woning af te geven.
Naast de hogere initiële kosten, is het nadeel van de relatief lage vermogensafgifte van een warmtepomp een belangrijk punt. In vergelijking met een CV-ketel heeft een warmtepomp een lager vermogen, waardoor het langer duurt voordat een woning op de gewenste temperatuur is. Het verhogen van de temperatuur met een paar graden kan soms dagen duren voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Bij het gebruik van een warmtepomp is het daarom belangrijk om een continue verwarmingscyclus te handhaven.
Door vaak onze infraroodpanelen te combineren met een warmtepomp, kunnen ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden efficiënt worden verwarmd. Deze combinatie zorgt voor een zeer zuinige verwarmingsoplossing, aangezien anders de hele ruimte verwarmd zou moeten worden vanwege de beperkte vermogensafgifte van de warmtepomp, wat resulteert in langzamere opwarming.
Ja, we hebben voor veel woningen een combinatie van infraroodpanelen en een warmtepompboiler geïnstalleerd. Het voordeel hiervan is dat de initiële kosten aanzienlijk lager liggen dan bij de installatie van een volledige warmtepomp. Een nadeel is echter dat het bestaande afgiftesysteem praktisch overbodig wordt.
Jazeker, dankzij onze samenwerking met onze installateurs kunnen we onze warmtepompen overal in Nederland installeren. Voor meer informatie over de installatiemogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.
Er zijn zeer veel warmtepompboilers op de markt en aan de buitenkant ziet u geen verschil. Echter er zijn zeer veel redenen om voor de Fryskmann warmtepompboiler te kiezen. Meer kunt u lezen via deze link.
Het vullen van een bad vereist doorgaans 120-150 liter warm water. Bij een douchebeurt van 10 minuten met een standaard douchekop (7,5 liter/minuut) wordt ongeveer 75 liter water verbruikt. Onder een regendouche kan dit oplopen tot 15 liter per minuut, wat resulteert in een verbruik van 150 liter in 10 minuten.
Voor een huishouden van twee personen, waarbij beiden kort na elkaar 10 minuten douchen, wordt op één moment 150 liter warm water verbruikt. Het buffervat van een warmtepomp kan na enkele uren weer worden bijgevuld. In dit geval is een warmtepomp-boiler met een tankinhoud van 166 liter, zoals de VT180 met 166 liter buffervat, meer dan voldoende.
Voor een huishouden van vier personen, waarbij alle gezinsleden ‘s ochtends 10 minuten douchen, wordt op één moment 300 liter warm water verbruikt. Hierbij adviseren we een warmtepomp-boiler zoals de VT3131, met een buffervat van 296 liter. Hiermee heb je op elk moment 380liter warm (38°C) water beschikbaar.
Jazeker, voor beide modellen is er in 2024 een subsidie beschikbaar van €725,- (genoemd bedrag onder voorbehoud van eventuele subsidie wijzigingen)
Nee, de warmtepomp-boiler is uitgerust met een automatisch anti-legionella-programma. Wanneer dit programma geactiveerd is, wordt het water in de tank regelmatig opgewarmd tot een hogere temperatuur. Bij deze verhoogde temperatuur, gedurende ongeveer 1 uur, worden legionella en andere bacteriën gedood.
Jazeker, natuurlijk streven wij ernaar om onze warmtepompboilers getest en operationeel te leveren. Mocht er echter onverhoopt een storing optreden, dan zullen wij zo snel mogelijk een vervangend onderdeel of product te leveren. Indien mogelijk wordt er gekeken of de storing ter plaatse kan worden verholpen. De garantieperiode voor onderdelen bij normaal gebruik bedraagt 2 jaar.
In principe voorzien wij in de vervanging van defecte onderdelen op basis van bring-in. Dit betekent dat de componenten kosteloos worden geleverd binnen de garantieperiode, exclusief installatie.
De transportkosten worden uiteraard gedekt door ons.
Over Fryskmann
Wilt u meer weten over de oorsprong en groei van Fryskmann sinds onze start in 2014? Op deze pagina delen we het verhaal van ons bedrijf.
Service & contact
Neem direct contact op voor vragen of ondersteuning en ontdek meer over ons bedrijf. Hier vindt u ook technische informatie en handleidingen voor verdere hulp bij onze producten.
Showroom afspraak
U bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een bezoek aan onze showroom. Hier kunnen wij uw situatie bespreken en een persoonlijk advies uitbrengen.